Gullringer

En ring er et smykke som har vært i sirkulasjon siden 2500 f.kr. Det vanlige er at ringene er laget av en legering av et edelt metall. Ringen brukes hovedsakelig rundt fingrene eller rundt tærne, og kan være med på å uttrykke klasse, personlig stil og sivilstatus. De første gullringene vi kjenner til stammer fra bronsealderen, men metallet ble særlig populært i antikkens Europa.

I dag er ringer av gull et populært design, som brukes både som forlovelsesringer, gifteringer og ringer uten særlig betydning.

Ulike typer gullringer

Gullringer benytter i dag en rekke forskjellige legeringer, med ulike metaller smeltet sammen med gullet for å skape unike effekter. Det finnes ingen smykker som er laget av 100% gull, ettersom at metallet i ren form er altfor mykt til praktisk bruk. 24 karat gull er derfor legeringer med 99.9% gull og 0.01% kobber eller andre metaller. Likevel er det få gullsmykker som lages som 24 K, ettersom at et høyt gullinnhold gjør smykket mindre holdbart over tid. Den vanligste finhetsgraden på forlovelses- og gifteringer er derfor mellom 14 og 18 K.

De vanligste typene av gullringer er laget av gult gull, hvitt gull og roségull:

 • Gult gull: Dette er den typen man vanligvis mener når en snakker om gullringer. Gult gull ser ut som det vi takket være vår kollektive bevissthet mener gull bør se ut, med en gyllen, varm og metallisk gulfarge. Likevel er det ikke slik at gult gull nødvendigvis har en større prosentandel av rent gull enn andre gullringer. Dette stemmer ikke, for gult gull er også en legering, akkurat som alle andre gullsmykker. Gult gull lages ved å kombinere gullet med metaller som sink og kobber.  

  Gult gull er vanlig å bruke i både forlovelses- og gifteringer, og gir ringen en tidløs følelse. Historisk sett er dette den mest populære typen gullring. Gullringer er også enkle  å produsere, sammenlignet med de to andre ringtypene.
 • Hvitt gull: Hovedforskjellen på gult og hvitt gull er at sistnevnte er en legering av gull og et hvitt metall som palladium, mangan eller nikkel. Akkurat som med gult gull, defineres det hvite gullets finhet i karat. Gullringer i hvitt gull inneholder som regel nikkel, som gjør ringen sterke og mer holdbar enn ringer av gult gull. Hvite gullringer er også mindre utsatt for riper og bulker enn det gule motstykket.

  Likevel krever ringer av hvitt gull en del vedlikehold, og rengjøring og pussing er et must. En mulig negativ side ved hvite gullringer er innholdet av nikkel, som mange får allergiske reaksjoner mot. Dersom du har nikkelallergi må du velge smykker fra en nikkelfri legering.
 • Roségull: Denne typen gull har blitt svært populær i ringer og andre smykker de siste 5-10 årene i den vestlige verden, selv om roségullet allerede var svært populært i Russland på starten av 1900-tallet. Et kallenavn på denne legeringen var derfor «russisk gull», et uttrykk man ikke hører så ofte for tiden.

  Roségull er en legering av gull og kobber, og det er det sistnevnte metallet som gir den karakteristiske rosa fargen. Denne gulltypen er både romantisk og mer holdbar enn både hvitt og gult gull. Den eneste eventuelle ulempen ved denne legeringen er at den ikke er hypoallergen, ettersom at personer med sensitiv hud ofte reagerer på kobberet.

Å velge riktig gullring

Enten du skal fri til kjæresten, velge ut en giftering sammen eller bare har lyst til å skjemme deg selv bort med litt bling på fingeren, har du mye å velge mellom når det gjelder gullringer. Skal du gå for en tradisjonell look eller vil du bryte med standarden? Her er noen av ekspertenes tips til å velge riktig gullring:

 • Gult gull passer best til personer med olivenfarget eller mørk hud, og kan se litt «harry» ut satt til blekrosa hudtoner.
 • Bleke personer med rosatoner i huden bør heller gå for hvitt gull eller roségull, som gir dem et romantisk look som komplementerer hudfargen.
 • Roségull krever minst av vedlikehold, og passer til dem som ikke har tid eller lyst til å pusse ringene sine annenhver uke.  
 • Hvitt gull passer de aller fleste, uavhengig av hudtone
 • En kombinasjon av roségull og hvitt gull på samme finger eller hånd, ser både sofistikert og romantisk ut.
Privacy Policy